Baza wiedzy

Azotynowe sole peklujące. Sekret smaku mięs

Azotynowe sole peklujące. Sekret smaku mięs

Jednym z kluczowych produktów dla branży spożywczej jest azotynowa sól peklująca. Nie jest tajemnicą, że produkcja wyrobów mięsnych i wędliniarskich nie może się bez niej obyć. Wysokiej jakości peklosól to niezbędny składnik wielu mięs i przetworów ulubionych przez polskich konsumentów. Co równie ważne, to także komponent w dużym stopniu odpowiadający za jakość powstałych wyrobów. W QEMETICA od lat dowodzimy zrozumienia tego tematu, należąc do liderów produkcji soli zmiękczającej mięso na najwyższym poziomie.

Jak działają azotynowe sole peklujące?

Proces peklowania żywności wywodzi się bezpośrednio z najstarszych sposobów jej konserwowania. Przez wieki, na całym świecie mięsa przechowywano w soli, wydłużając w ten sposób przydatność tego produktu do spożycia – jego świeżość i dobry smak. Jest to efektem antybakteryjnego działania, jakim wykazuje się peklosól.

Dzięki niemu, azotynowa sól peklowa zapewnia mikrobiologiczną stabilność mięsa, wpływając jednocześnie na jego wygląd i smak. To za sprawą działania peklosoli mięsa nabierają bardziej wyrazistego, różowego koloru. Podkreślając w ten sposób ich naturalny kolor, czynią te produkty również bardziej apetycznymi dla konsumentów.

Azotynowa sól peklowa w zastosowaniu

W portfolio QEMETICA występują aż trzy rodzaje peklosoli, różniące się stężeniem substancji czynnej. Są to:

azotynowa sól peklująca 0,35%-0,45%

azotynowa sól peklująca 0,5%-0,6%

azotynowa sól peklująca 0,8%-0,9%

Każda z wymienionych jest produktem odpowiednim do szerokiego wykorzystania w produkcji i przetwórstwie mięs. Wybór konkretnej peklosoli o danych stężeniu jest podyktowany zakładanym efektem. Nie zmienia to faktu, że wszystkie trzy rodzaje azotynowej soli peklującej QEMETICA, są odpowiednie do konserwowania wielu rodzajów mięs, peklowania kiełbas, a także sporządzania aromatycznych marynat.

Należy mieć przy tym na uwadze, że sól zmiękczająca mięso nie jest przeznaczona do bezpośredniego przyprawiania potraw. Jej wyjątkowe właściwości peklujące sprawiają, że nadaje się do spożycia po odpowiedniej obróbce. Wówczas, przygotowane w ten sposób wyroby będą cieszyły swoim niepodrabialnym smakiem i aromatem, w pełni bezpiecznym dla każdego konsumenta.

Peklosól najwyższej jakości

Czynnikiem decydującym o wartości produktu jest jego jakość. Azotynowa sól peklująca QEMETICA spełnia najwyższe standardy w tym zakresie. Jest produktem odpowiadającym wyśrubowanym normom i bezpiecznym w stosowaniu adekwatnym z zaleceniami. Co więcej, peklosól QEMETICA jest produkowana w procesie objętym systemem HACCP, chroniącym ją przed zanieczyszczeniami różnego typu. Między innymi dzięki temu, nasza azotynowa sól peklująca jest produktem, wyróżniającym się wysoką klasą. Koniec końców, to ona współodpowiada za ostateczną formę wytworów mięsnych, powstających z jej udziałem. To również za sprawą peklosoli QEMETICA, mogą cieszyć swoim doskonałym smakiem.

Azotynowa sól peklująca QEMETICA w każdym z trzech wariantów jest sprzedawana w workach o gramaturze rzędu 25 kg.