Sól Spożywcza jest absolutnie niezbędnym elementem produkcji żywności. Choć proces technologiczny uległ zmianom na przestrzeni lat, to niezmienną przewagą konkurencyjną pozostaje jakość. W QEMETICA rozumiemy to doskonale, dlatego od lat z sukcesami dążymy do tego, by wyznaczać standardy dla całej branży. Poznajcie portfolio Soli Spożywczej QEMETICA.
Sól Kujawska. Niepodrabialna jakość
Jeśli możemy mówić o wzorcu w swojej kategorii rynkowej, to jest nim z pewnością Sól Kujawska. Tworzy markę samą w sobie, należąc do najbardziej rozpoznawalnych produktów wśród przypraw kuchennych. I nic w tym dziwnego, zważywszy na jej walory.
Sól Kujawska jest niezastąpionym dodatkiem do większości potraw przyrządzanych w domowych i restauracyjnych kuchniach. Wzbogaca smak zup, sałatek oraz dań przyrządzanych z ryżu czy makaronu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i frytek, przyprawa do mięs, a także przetworów.
Swoją niepodrabialną jakość, Sól Kujawska zawdzięcza regionowi pochodzenia. Jak wskazuje sama nazwa tego produktu, pochodzi z Ziemi Kujawskiej, będącej jednym z najczystszych ekologicznie regionów naszego kraju. Struktura Soli Kujawskiej jest niemal wzorcowa – drobnokrystaliczna i pozbawiona zanieczyszczeń.
Sól Kujawska występuje w standardowych opakowaniach o gramaturze 1 kg .
Sól Spożywcza. Uniwersalna w zastosowaniu
Istnieje kilka wyznaczników jakości dla produkcji żywności, a jednym z nich jest nasza Sól Spożywcza. Produkujemy ją z roztworu soli pochodzącego z mokrej eksploatacji naturalnych złóż soli kamiennej. Za sprawą tego procesu technologicznego wyróżnia się zarówno wysoką jakością, jak i uniwersalnym zastosowaniem.
Sól Spożywcza jest uznawana za najstarszy środek konserwujący, do dziś niezbędny w przemyśle spożywczym. Sprawdza się w produkcji wszelkich przypraw i przetwórstwie owocowo-warzywnym każdego rodzaju. Co równie istotne, Sól Spożywcza QEMETICA jest także stałym elementem produkcji pieczywa i wyrobów mleczarskich. Również przemysł rybny i mięsny ceni sobie nasz produkt ze względu na jego wysokie walory konserwujące.
W produkcji Soli Spożywczej QEMETICA wdrożyliśmy system HACCP, ograniczający do absolutnego minimum możliwość przedostania się do produktu zanieczyszczeń. Dzięki temu, nasza sól jest bezpieczna w stosowaniu i wyróżnia się wysoką jakością.
Sól Spożywcza QEMETICA jest dostępna w workach o wadze 25 kg i 50 kg, a także opakowaniach typu big bag, ważących po 500 kg i 1000 kg.
Sól Spożywcza Jodowana. Nieoceniona w przetwórstwie
Nie ma drugiego produktu równie istotnego dla produkcji przetworów, co sól jodowana. W dużym stopniu to na niej opiera się przemysł spożywczy. Nasza sól warzona produkowana jest z roztworu soli pochodzącego z mokrej eksploatacji naturalnych złóż soli kamiennej
Doceniania za wysokie wartości konserwujące, Sól Spożywcza Jodowana QEMETICA jest powszechnie stosowana przez przemysł rybny i mięsny. W równym stopniu sięga po nią branża przetwórstwa owocowo-warzywnego i produkcji przypraw, także korzystająca z tych wyjątkowych walorów. Sól Spożywcza Jodowana jest też używana w produkcji pieczywa i wyrobów mleczarskich różnego typu.
Podobnie, jak inne sole QEMETICA, jest produkowana z wykorzystaniem systemu eliminującego zanieczyszczenia. Dzięki jego zastosowaniu, wyznacza standardy jakości w swojej kategorii rynkowej.
Nasza Sól Spożywcza Jodowana jest sprzedawana w workach o wadze 25 kg oraz opakowaniach big bag w dwóch gramaturach – 500 kg i 1000 kg.